Datamartrix marked with fiber laser engraver

Hoe metaal markeren en metaal graveren ?

Wilt u graveren in metaal of metaal markeren, voor industriële of personalisatiedoeleinden? Ontdek onze laser machines en CNC graveermachines

Sinds de mens, in de Oudheid, het vermogen om metaal te vormen ontdekte, hebben we het gemarkeerd. Of het nu gaat om artistieke uitvoeringen, personalisatie of traceerbaarheid.

Metaal is complex: geleidend, reactief en samengesteld uit chemicaliën en legeringen. Wanneer u op zoek bent naar een mechanische of laser markeermachine voor metaal, hangt de beste oplossing af van het type metaal dat u gaat bewerken: Roestvrij staal, Aluminium, Geanodiseerd aluminium, Geharde metalen, Gelegeerd staal, Titanium en titanium legeringen, Carbides, Messing, Koper, Edele metalen en Gecoate metalen.
 

Waarom metaal markeren?
Of het nu gaat om identificatie van een component met een 2D-codes, het markeren van tekst, logo's, afbeeldingen, cijfers, ... de mogelijkheden zijn eindeloos. De lijst van industrieën die metaal markeren is zelfs nog langer: van sieraden, medisch, automobiel, luchtvaart, energie, ...

Het lasermarkeren of graveren wordt contactvrij gedaan door de laser, en vereist geen voor- of nabewerking. Het resultaat is een permanente, resistente, contrastrijke markering met een fijne afwerking. Het oppervlak van het metaal wordt ook niet beschadigd.

Bij het mechanisch graveren wordt het metaal verwijdert, met behulp van een graveerfrees - vergelijkbaar met een freesmachine. Dit maakt zowel graveren als snijden mogelijk (op sommige metalen) en wordt op grote schaal gebruikt in alle industrieën, van het graveren van sieraden tot het snijden van bedieningspanelen.

Het direct markeren van onderdelen (DPM / Direct Part Marking) wordt in veel industrieën gebruikt. Bij het dotmarkeren en krassen wordt er gebruikgemaakt van een markeerpen. Bij deze manier van markeren komt de carbide stylus in contact met oppervlak en het materiaal hol vervormt dankzij een opeenvolging van slagen die de uiteindelijke markering vormen.

Als wereldwijd leider op het gebied van markeertechnologieën heeft Gravotech uitgebreide ervaring in metaal markeren. Vertrouw op de kennis en ervaring van Gravotech. Voor alle metalen, zachte metalen maar ook staal of heel harde legeringen, hebben wij een machine-oplossing.

Lasergraveren

Rechtstreeks markeren op metaal

Laser etsen kan op een breed scala aan materialen worden gebruikt. Bij het lasergraveren verwijdert de laserstraal het materiaal, zodat een verdieping met verschillende oppervlaktestructuren ontstaat: de zogenaamde lasergravure.

Bij het lasergraveren wordt de markering aangebracht door een combinatie van smelten en verdampen. Daarbij is de vermogensdichtheid van de laserstraal zo hoog dat het materiaal tijdens de bewerking smelt en voor een deel verdampt. Door de wisselwerking van het opgesmolten basismateriaal met de zuurstof in de lucht ontstaan bij het lasergraveren van materialen oxides, die door hun kleur opvallen.
Het gewoonlijk ruwe oppervlak absorbeert veel licht, waardoor de markering gewoonlijk zwart of, afhankelijk van het materiaal, donkergrijs (aluminium) of donkerbruin (staal, messing, koper) wordt. de laser wijzigt het reflectievermogen en verbetert het contrast. Het verwijdert heel weinig materiaal.

Het kan worden uitgevoerd op ruwe, geanodiseerde of vlakke metalen oppervlakken. Licht graveren van metalen + oxides. Verwijdert minder dan 0,001 ” van het materiaal. Markeren op hoge snelheid werkt op alle metalen.

Bekijk ook onze graveermachine metaal.

Tekstmarkering van metalen met laser

Bij gemarkeerde componenten waarvan het materiaal ruw is en die nog bewerkt of extra gecoat worden, dan moeten lasergravures dieper in het materiaal worden aangebracht.

De laser creëert tijdens het proces veel warmte, waardoor het materiaal verdampt. Hierdoor ontstaat een verdieping in het oppervlak die waarneembaar is voor het oog en voor aanraking. Daarom wordt het met name aanbevolen wanneer de lasermarkering onder post-processsing stress staat (zoals zandstralen voor spuitgietwerk).

Snelle versmelting en verdamping van het materiaal. Om de vereiste diepte te bereiken, is vaak een meerlaagse bewerking vereist. Werkt alleen met gevulde lettertypes / vormen.

Datamatrix markeren op metaal

Gekleurde markeringen zijn mogelijk doordat de laserstraal het werkstuk daar waar de markering moet ontstaan, tot een bepaalde temperatuur verwarmt. Daarbij ontstaan oxidelagen op het oppervlak waarvan de eigenschappen de kleurindruk bepalen.
Principieel is dit alleen bij metalen mogelijk waarvan de kleur verandert onder invloed van warmte en zuurstof, dus bij staal en titanium, maar niet bij aluminium en non-ferrometaal.
Hard metaal kan ook niet van een donker contrasterende tekst worden voorzien. Over het algemeen is de oxidelaag zwart, maar hij kan ook andere kleuren hebben. Deze kleuren zijn sterk afhankelijk van de temperatuur waarop het metaal wordt verwarmd.
Bij uitgloeien ontstaat er namelijk oxidelagen op het oppervlak waarvan de eigenschappen de kleurindruk bepalen. De kleurverandering wordt alleen bereikt door plaatselijke materiaalverwarming. De warmte dringt meestal 20 tot 30 μm diep in het metalen oppervlak.
Black Marking is een proces in de laserbewerking waarmee zeer donkere, contrasterende opschriften op oppervlakken gemaakt kunnen worden, zonder dat er materiaal verwijderd. Door de bewerking met de laser ontstaat er een duidelijke kleurverandering op het metaal – tot aan een diepzwarte tint. Bovendien zorgt black marking voor een sterk contrast en een zeer mat uiterlijk zonder reflectie, wat de handmatige en automatische leesbaarheid van zelfs de kleinste pixels nogmaals aanzienlijk verhoogt. Een voordeel van black marking is de zogenaamde kijkhoek-stabiliteit. Het zeer hoge, gelijkmatige contrast vanuit alle kijkhoeken is één van de vele voordelen.

Graveren in metaal met CNC graveermachine

Gepersonaliseerde metalen sleutelhanger

Bij metaal graveermachines slepen we een diamantgereedschap over het oppervlak van het materiaal om een fijne en zeer esthetische markering te verkrijgen. Er zijn geen bramen en minimaal gewichtsverlies van het materiaal, wat vooral belangrijk is bij sieraden.

Dit markeerproces kan zelfs worden gebruikt voor zeer harde legeringen zoals staal, roestvrij staal of ijzer. Uiteraard ook voor zachtere metalen. Het is ideaal voor bewegwijzering (tags) en personalisatie. De gravure/verdieping die bij het graveren wordt gemaakt, kan nadien ook worden gevuld met lak of koude was om een hoog contrast of kleur te verkrijgen. U vindt de koude was sticks en de opvulverf in het Gravotech assortiment.

Ontdek onze cnc graveermachines.

Diep graveren met cnc graveermachine voor metalen

CNC metaal graveermachines, het materiaal wordt verwijderd met behulp van snijgereedschappen, «graveerfrezen» in verschillende maten en vormen.

CNC Verspanen is het bewerken van materiaal met machinegereedschap, waarbij delen van het materiaal worden weggenomen. Deze weggenomen delen worden spanen genoemd. CNC wordt gebruikt voor het uitsnijden van vormen in metaal zoals voor bedieningspanelen of voor het uitfrezen van 3D-vormen. Verspanen kan plaatsvinden in de hout-, metaal- en kunststofbewerking.

Deze technologie kan ook worden gebruikt om tekst, cijfers of logo's diep in het onderdeel gegraveerd te krijgen, of het nu voor identificatie (DPM) of personalisatie doeleinden is. Dit markeerproces levert uitstekende niet-contrasterende resultaten op voor zowel snijden als frezen. Zo gaan de graveurs aan de slag met zachte metalen zoals aluminium of messing.

Identificatiemarkering van Datamatrix-code

Onze pneumatische dot pin markeermachines zijn de uitgelezen oplossingen voor markeertoepassingen die een zeer korte cyclustijd vereisen om te voldoen aan de snelheidsvereisten van industriële sectoren.

De elektromagnetische markeermachines zijn meer geschikt voor toepassingen die grote precisie en continuïteit vereisen. Het is bijzonder efficiënt voor DataMatrix-codemarkering. De elektromagnetische dot pin markeermachine is een zeer nauwkeurige markeeroplossing om te voldoen aan traceerbaarheids- en identificatievereisten.

Onze dot pin markeermachines voor metaal zijn voordelig, markeren twee keer zo snel als andere machines en de markering is duidelijk.

Voertuigidentificatienummer diepe markering

Bij krasmarkeren komt de markering tot stand door een carbide-punt die in het oppervlak wordt gedrukt. Deze machines zorgen voor een directe markering met een hoge leesbaarheid en beperkt tegelijkertijd de geluidsoverlast. Op materialen met een hoge resonantie (holle delen, staalplaten, enz.) garandeert het een duidelijke, leesbare en precieze markering, zonder dat er een extra geluiddempende kap nodig is: voor het markeren van grote metalen onderdelen (balken, rails, chassis en uitlaatpijpen etc.) voor het markeren van VIN-nummers (Voertuig Identificatie Nummer) op alle toegelaten wegvoertuigen (auto's, motorfietsen en zware voertuigen, ...)

Dit is de oplossing met de beste verhouding markering / snelheidsdiepte. Het zorgt voor een hoogwaardige markering.

Het is ontwikkeld voor zware industriële toepassingen, onze systemen zijn mechanisch zeer robuust en vergen zeer weinig onderhoud.

Ontdek de Gravotech graveermachines metaal

Met ons uitgebreid aanbod aan geïntegreerde lasers en laserstations kunt u markeringen aanbrengen op alle type metalen onderdelen. De markering is permanent, vervaagt niet - loopt niet uit en kan uit van alles bestaan: cijfers, logo's, DataMatrix codes, ... U verkrijgt een hoogwaardige contrastrijke makering voor volledige identificatie en traceerbaarheid.

Robuust en gebruiksvriendelijk, LW2 is de meest complete laser unit voor markeren, coderen en identificeren....

Vooraanzicht van de LW2 industriële laser

LW2

LASERSTATION

Stand alone laser station

...

Maak kennis met de magie van het lasergraveren. De WeLase, kleine laser graveermachine, personaliseert het voorwerp binnen enkele seconden....

WeLase compacte lasergraveerder

WELASE

LASERSTATION

WELASE, lasergraveer machine voor personalisatie in de winkel en online.

...

Krachtig en van hoge kwaliteit, de Fiber Laser voert nauwkeurige markeringen uit in zeer korte cyclustijden. Compact, met uitstekende communicatieverbindingen....

Fiber Laser markeersystemen

FIBER laser

INTEGREERBARE MARKEERLASER

FIBER laser, markeerlaser voor voor graveren in aluminium, graveren in metaal en graveren kunststof

...

De LS900 industriële CO2 graveer laser en CO2 lasersnijder, verkrijgbaar als Co2, Fiber of Edge (2 laserbronnen), is ontworpen voor het snel en nauwkeurig bewerken en snijden van middelgrote tot gr...

LS900 CO2-fiber laser

LS900

LASER TAFEL

LS900, de grootformaat laser graveermachine die alles aankan

...

De 1064 nm DPSS laser is perfect voor toepassingen die een grote veelzijdigheid vereisen wat betreft het markeren van materialen met de hoogste snelheid, van kunststof graveren tot alle soorten met...

Hybride laser - geïntegreerde laser

HYBRID laser

INTEGREERBARE MARKEERLASER

HYBRID laser, de DPSS lasermachine met het beste compromis tussen veelzijdigheid, hoge kwaliteit en hoge snelheid om aan al uw markeerbehoeften te

...

De LS100 EX laser graveerder en lasersnijder heeft een graveeroppervlak van het formaat van ¼ plaat. De gantry technologie is aangepast voor kleine industriële serieproductie.

...
LS100Ex co2 laser markeermachine

LS100 EX

LASER TAFEL

LS100 EX, de laser machine voor bewegwijzering en kleine aantallen

...

  Ons assortiment mechanische machines met rotatietechnologie is in staat om lichte diamantgravures, fijne diepe gravures, licht frezen en boren te verwerken. Gravotech's dot pin en Scribing-oplossingen zijn geschikt voor snelle niet-contrastrijke diepe markeringen die worden verkregen door het maken van kleine impact op het oppervlak van verschillende metaalsoorten.

  De XF510P is geschikt voor DPM en CE-markering

  ...
  XF510P dot pin markeermachine

  XF510p

  INTEGREERBARE DOT PIN

  XF510p, de snelste pneumatische dotpeen markeermachine voor DPM

  ...

  Het type en de hoeveelheid te coderen data bepaalt de DataMatrix grootte....

  XF510m dot pin markeermachine

  XF510m

  INTEGREERBARE DOT PIN

  XF510m, nauwkeurige en geluidsvriendelijke elektromagnetische dotpeen markeerder

  ...

  Deze scribing markeer machine zorgt voor een directe en permanente markering met een hoge leesbaarheid en beperkt tegelijkertijd de geluidsoverlast.

  ...
  Vooraanzicht van de XF510r-machine

  XF510r

  INTEGREERBARE SCRIBING

  XF510r, de stille scribing markeer machine

  ...

  Deze CNC graveermachine is de oplossing voor bewegwijzering, labeling, licht freeswerk en identificatie van industriële onderdelen. De IS400 is geschikt voor middelgrote voorwerpen....

  IS400 mechanische graveermachine voor metalen

  IS400 – IS400 Volume

  CNC FREESMACHINE

  IS400 - IS400 Volume, een unieke CNC graveermachine

  ...

  Als de best verkochte mechanische graveermachine, past de M20 zich aan aan elke situatie en uw specifieke behoeften....

  M20 Custom graveermachine

  M20

  GRAVEERSTATION

  M20: graveermachine voor allerlei doeleinden, naamplaatje graveren, plaatjes graveren, ring engraving, koperen plaat graveren, bewegwijzering

  ...

  Stand alone dotpeen markeermachine. De Impact is eenvoudig te configureren en te beheersen. Profiteer van onze kennis & ervaring....

  Impact markeerstation: dot pin markeermachine

  IMPACT

  DOT PIN STATION

  IMPACT, dotpeen markeermachine met stylus

  ...

  Snel, krachtig en nauwkeurig: deze CNC freesmachine is de juiste keuze. De ISx000 serie is ontworpen voor het bewerken, graveren en snijden van grootformaat materialen.

  ...
  ISx000 large format CNC engraving machine.

  ISx000

  CNC FREESMACHINE

  ISx000, de grootformaat CNC freesmachine

  ...

  Deze industriële tafelfreesmachine is al meer dan 15 jaar een klassieker: personalisatie van kleine items, graveren van badges en signalisatie, markeren van onderdelen....

  IS200 mechanische graveermachine

  IS200

  CNC FREESMACHINE

  IS200: tafelfreesmachine voor bewegwijzering en traceerbaarheid

  ...

   Lasertrace ™ vergemakkelijkt de traceerbaarheid en identificatie van alle soorten metalen onderdelen.

   Mosaic of personalized jewels, glass and perfume

   Personalization

   Make it unique, create emotions

   You are a luxury brand or an international brand and you would like to develop an exclusive in store customer experience for your clients, on your e-commerce site or during an event?

   Gravotech offers tailored solutions that will meet your needs. A dedicated project manager will guide you throughout the collaboration: discussing requirements, running samples on your products, selecting the best-suited personalization technology, solution deployment and user training.

    

   Find out more