Annealed marking on uneven parts

Staal etsen, staal laseren en staal graveren

Bent u op zoek naar een oplossing om staal te graveren? Van graveer laser tot dotpeen, ontdek alle mogelijkheden en maak de juiste keuze!

Staal is het meest gebruikte materiaal, als grondstof of als onderdeel, met name in de auto-industrie. Nieuwe staalsoorten met verbeterde mechanische eigenschappen zijn nu beschikbaar zoals: geanodiseerd staal, koolstofstaal, roestvrij staal, ... kunnen gemakkelijk worden gemarkeerd, geïdentificeerd en getraceerd met onze Gravotech-oplossingen. Gravotech heeft uitgebreide ervaring in het graveren van staal en brengt zijn expertise in om u te helpen de beste markeeroplossing te vinden aansluit bij uw behoeften.

Er zijn verschillende markeermethoden beschikbaar:

Lasergraveren van staal gebeurt volledig contactloos en vereist geen voor- of nabehandeling. Het resultaat is een permanente, resistente, contrastrijke markering met een fijne afwerking. Uiteraard wordt het oppervlak van het staal ook niet beschadigd. Van het ruwste tot het meest gepolijste staal, onze lasers zijn flexibel en bieden veel mogelijkheden: markeren, graveren, etsen of gloeien. Het is de ideale technologie voor het markeren met hoge snelheden en het graveren van stalen oppervlakken.

De directe onderdeelmarkering (DPM) door dotmarkeerder wordt uitgevoerd met een wolfraamcarbide stylus die in contact komt met het oppervlak en het materiaal vervormt met  een holte dankzij een opeenvolging van slagen die de uiteindelijke markering vormen. Het resultaat is een leesbare, resistente, permanente, niet-contrasterende markering die zowel voor als na behandeling (schilderen, verzinken, ....) zichtbaar blijft. Het is een snelle en betrouwbare markeeroplossing, ideaal voor identificatie en traceerbaarheid van stalen onderdelen in alle industrieën.

De krastechnologie maakt gebruik van een hardmetalen of diamant stylus om een permanente markering direct op de hardste staalsoorten (tot 62HRC) met een hoge levensduur aan te brengen. In tegenstelling tot de dot pin technologie trilt de punt niet maar glijdt hij over het oppervlak, het resultaat is helderder en aantrekkelijker. Dit proces heeft het voordeel dat het erg stil is op stalen onderdelen met een hoge resonantie zoals buizen, platen, ...

Mechanisch graveren wordt uitgevoerd met een snijgereedschap door het materiaal beetje bij beetje te verwijderen dankzij een roterende spindel. Het resultaat is een diep gegraveerde tekst, cijfers of logo's. Het kan ook worden gebruikt voor boren of licht frezen.

Ontdek de Gravotech cnc freesmachine staal

De Gravotech dotmarkeerders en kraoplossingen bieden niet-contrasterende, zichtbare en diepe markeringen die worden verkregen door het aanbrengen van impacts op het oppervlak van verschillende soorten staal. Mechanisch is een goede oplossing voor een nette diepe gravure en hiermee kan met ook frezen of boren.

Lasertrace ™ vergemakkelijkt de traceerbaarheid en identificatie van alle soorten onderdelen.

Hoe graveren in staal?

Lasergraveren van staal - multilevel

Laser etsen
Lasergraveren vindt plaats wanneer de warmte van de straal alleen het oppervlak van het materiaal smelt en niet volledig in het materiaal doordringt.

Dankzij dit proces wordt een lasermarkering van uw gewenste diepte gemaakt. Het hoge vermogen van een laser genereert hoge temperaturen om enkel het oppervlak van het materiaal te smelten. Oxiden vormen zich soms in gegraveerde gebieden, waardoor de markeringen duidelijker en beter zichtbaar worden.
Kenmerken van het laser etsproces: Om het markeerproces gemakkelijk in een productie te kunnen integreren, moet het laseren snel gebeuren.

Dankzij de laser wordt de ruwheid van het materiaal direct gewijzigd, wordt het oppervlak gecontrasteerd en genereert de markering een reliëf.
Graveren bij gemarkeerde componenten waarvan het materiaal ruw is en die nog moeten bewerkt of extra gecoat worden, dan moeten lasergravures dieper in het materiaal worden aangebracht. De laser creëert tijdens het proces veel warmte, waardoor het materiaal verdampt. Hierdoor ontstaat een verdieping in het oppervlak die waarneembaar is voor het oog en voor aanraking. Daarom wordt het met name aanbevolen wanneer de lasermarkering onder post-processing stress staat (zoals zandstralen voor spuitgietwerk).

Kenmerken van het lasergraveer-proces:
Graveren uitgevoerd vóór de behandeling, waarvoor een hoog vermogen en verschillende passages nodig zijn om een markering te verkrijgen die voldoende diepte in het materiaal geeft.

  • Laser ablatie / polijsten Markeren: gedeeltelijke verwijderen van een dunne laag van het oppervlak, waardoor contrasterende markeringen op een donker oppervlak mogelijk zijn.
  • Oppervlaktebehandeling en reiniging: verwijderen van verf, coating, stof en roest om oppervlakken te reinigen. Met de juiste instellingen en de juiste keuze van lasertechnologie kan markering worden bereikt door middel van ablatie.

Een snelle beweging in combinatie met een matige kracht wordt over het algemeen gebruikt om het bovenoppervlak van het materiaal nauwkeurig te verwijderen. Het te verwijderen oppervlak zal de laserenergie absorberen en vervolgens verdampen om het oppervlak van het materiaal te onthullen.

Kenmerken van het laserablatie-proces:
Ablatieve markering heeft verschillende voordelen omdat het niet of slechts in geringe mate in het materiaal doordringt. Er wordt weinig warmte op het materiaal toegepast. Het oppervlaktereinigingsproces verloopt contactloos en is milieuvriendelijk, nauwkeurig en snel.

Ontdek onze graveer lasers.

Staalmarkering met pin-graveermachine

Micro-impact markeren en krassen zijn perfect voor de identificatie van alle metalen onderdelen, aangezien ze een permanente en leesbare markering bieden, ongeacht de eigenschappen van het staal, de toestand van het oppervlak, stoffig of niet, olieachtig aan het einde van de bewerking, koud of heet, dun of dik.

Het dot pin & kras proces veroorzaakt het geen breukspanning in het materiaal, ongeacht de dikte van het gemarkeerde onderdeel. Er is geen materiaalverwijdering, geen oxidatie noch corrosie.

Met een dot pin-graveermachine kunnen zeer diepe markeringen worden gemaakt. Deze markeringen zijn bestand tegen de oppervlaktebehandelingen die worden aangebracht na het markeren (lakken, galvaniseren, ...) en behoudt daarom de leesbaarheid van de markering.

Staalgravure met roterende technologie

Voor het frezen van staal is het gebruik van een hoogfrequent spindel met een stevige spantang (collet spindle) absoluut noodzakelijk. Bovendien, moet u ook aan de slag gaan met gereedschappen die de hardheid van staal kunnen bewerken: Percut-reeks voor boren, Onecut en Twincut-reeks voor graveren.

Bij het frezen van staal ontstaan spaanders die moeten worden verwijderd. Bij het frezen van staal is een smeersysteem en een smeerproduct nodig (vindt u ook in het Gravotech-assortiment) om de spaanders af te voeren en de levensduur van het snijgereedschap te verlengen.

De mechanische technologie kan praktisch elke diepte bereiken, omdat u meerdere passen kunt doen om elke keer een paar lagen materiaal te verwijderen.